Dáte si meloun ?
Dáte si meloun?
Co vás napadne, když se řekne léto? Slunce, voda, bikiny, zmrzlina a určitě i meloun. Léto je totiž melounová sezóna. V parných dnech ideálně osvěží, zažene chuť na sladké a navíc tělu dodá spoustu vitamínů. Meloun je pochoutka, která je chutná a zdravá zároveň.
Také jste meloun vždycky automaticky považovaly za ovoce? Logickou úvahou meloun je sladký, ovoce je sladké, meloun je tedy ovoce? Možná pro vás bude překvapivým zjištěním, že je meloun ve skutečnosti zelenina patřící do čeledi tykvovitých, podobně jako třeba okurka nebo cuketa.
Existují dva základní druhy melounů: melouny vodní a melouny cukrové. Ten, který zná drtivá většina z nás, ten klasický meloun, který si krájíme na půlměsíce a vykusujeme z něj červenou dužinu, je meloun vodní. Cukrový meloun je menší, vevnitř je žlutý a jinak chutná. Nejčastěji bývá konzumován s parmskou šunkou a lososem, a je také ideálním doplňkem ke sladkému vínu. Cukrové melouny pochází z teplých oblastí Asie, dnes se ale běžně pěstují ve slunných evropských lokalitách, vodní melouny jsou původem ze subtropické Afriky.
Nákup melounů je sázka do loterie
Jedno italské přísloví říká: „Do lidí a do melounů nevidíš.“ Kupovat celý vodní meloun je vždycky tak trošku sázka do loterie, jestli je skutečně zralý, mnohdy nemusí vědět ani sami prodejci. Existuje řada lidových tipů, jak trefit zrovna ten správný, nedá se na ně však spolehnout stoprocentně. Zákazník by se měl při výběru podle všeho spolehnout na svůj sluch a hmat. „Když na meloun poklepeme a vydává to zvonivý zvuk, znamená to, že je už zralý,“ říkají jedni. „Meloun musíme vzít do dlaní a stlačit ho. Je zralý, pokud vydávává vrzavý nebo praskavý zvuk,“ tvrdí druzí. „Zralý melou? Ten se suchou stopkou!“ radí třetí.
Ať je to jak chce, jisté je jedno: pokud nechcete koupit zajíce v pytli, sáhněte v obchodě po rozkrojeném melounu. I tady je však jedno riziko - pokud ho nesníte brzy, může začít kvasit. U cukrových melounů je otázka výběru snazší, zralost lze přesněji odhadnout. Mají totiž propustnější slupku a jejich typická sladká vůně sama o sobě prozrazuje, že v ruce držíme zralý kousek.
Co všechno je v melounech?
Dužina vodního melounu je z 90 procent tvořena vodou. Vychlazený meloun tak v parných dnech zažene žízeň stejně dobře jako jakákoliv limonáda
a navíc má jednu nespornou výhodu, je poměrně nízkokalorický. Tento
druh zeleniny je vydatným zdrojem kyseliny citrónové, jablečné a
listové, z minerálních složek pak obsahuje železo a vápník.
Nezanedbatelný je také vysoký obsah vitaminu C, který
je nezbytný pro správné fungování našeho imunitního systému. Přírodní
cukry a vitaminy (B6, B3, C) a stopové prvky, obsažené v melounu, jsou
okamžitým zdrojem energie a fungují jako stimulátor, a to jak fyzický,
tak psychický. Meloun je vhodnou součástí nejrůznějších diet a zdravého
způsobu stravování, jeho porce zasytí na několik hodin. Vysoké procento
vody způsobuje močopudnost (dobré při ledvinových poruchách) a může mít i
projímavé účinky.
Opilý meloun a melounová marmeláda
O tom, že je meloun velmi vděčným doplňkem do salátů, nejrůznějších dezertů, alkoholických a nealkoholických nápojů či bowlí, není pochyb. Nesmírně populární pro zahradní party všeho druhu je zejména „opilý meloun“, což je meloun naplněný alkoholem, nejčastěji vodkou. Ta se do něj vpraví přes díru ve slupce trychtýřem, nebo za pomoci injekční stříkačky. Takto upravená zelenina se nechá 24 hodin před konzumací vychladit v ledničce, to aby se alkohol navázal na vodnatou dužinu. A pak zbývá jen vyhlížet partu dobrých přátel.
Méně známější úpravou melounu je meloun ve formě marmelády. Její příprava se od přípravy klasické marmelády příliš neliší. Dvě kila dužiny vodního melounu odpeckujeme a nakrájíme na kousíčky. Dáme vše do hrnce a přidáme želírovací cukr plus šťávu a kůru zhruba ze šesti citronů. Směs necháme přibližně čtyři hodiny proslazovat a poté ji uvedeme do varu. Za stálého míchání vaříme čtyři minuty. Zavařovací sklenice plníme ještě horkou směsí. I v zimě si pak sklenicí marmelády můžeme navodit letní atmosféru.
Autor: Monika Petrlová
Zdroj:http://www.prokrasnetelo.cz/clanky/date-si-meloun/