Jdi na obsah Jdi na menu
 


Růžičková kapusta nejen proti stresu

23. 1. 2008

Růžičková kapusta pomáhá nejen proti stresu

seriál :: Bylinky v akci

23.01.2008   Autor: Michaela Vorlová

Kuličky těsně semknutých listů růžičkové kapusty v sobě skrývají spoustu látek, které naše tělo potřebuje ke svému zdravému provozu, stejně tak i náš mozek. Trpíte stresem či depresí? Jste pod tlakem? Máte náročnou práci? Potřebujete posílit imunitu?.. pak s chutí jezte růžičkovou kapustu!

Obrazek

Růžičková kapusta je jednou z malá druhů zeleniny, která nám na záhonu vydrží i přes zimu, odolává totiž mrazu až do cca -15oC. Hlavně v minulosti byla proto velmi ceněna. Její kuličky, které se skládají z těsně semknutých drobných listů, jsme měli k dispozici jako zdroj vitaminů a minerálů i v čase, kdy byla o čerstvé ovoce a zeleninu opravdová nouze. Dnes, kdy pro nás už není problém koupit v obchodě téměř cokoli v kterémkoli ročním období, jakoby se na ní trochu pozapomnělo. Což by byla vážně škoda, protože růžičková kapusta je nadmíru zdravá nejen pro naše tělo, ale i pro naší mentální kondici.

Růžičková kapusta je zdrojem mnoha nepostradatelných vitaminů
Tato zelenina je velmi bohatým zdrojem hned několika pro naše tělo nepostradatelných látek. Jako první si uveďme vitamin B1-thiamin. Tento vitamin je potřeba neustále do těla dopravovat stravou, protože jeho případné přebytky se z něj vyplavují. Přitom thiamin je nesmírně důležitý např. pro naši mentální svěžest, soustředění, odolnost vůči stresu, pro naší fyzickou výkonnost atd. Dokonce existuje nemoc, která vzniká v důsledku jeho nedostatku: tzv. Beri-beri. Vitamin B1 potřebujeme všichni, jeho zvýšený příjem pak hlavně těhotné a kojící ženy, kuřáci, pravidelní konzumenti alkoholu, fyzicky pracující lidé, děti v období vývinu, lidé pod častým tlakem stresu apod. Růžičková kapusta, jako jeho bohatý zdroj, je jednou z ideálních potravin, které nám ho mohou přirozeně dodávat.
Stejně tak kyselinu listovou, další velmi potřebný vitamin skupiny B, najdeme v růžičkové kapustě ve chválihodném množství. O jeho funkci jsme si v našem seriálu říkali už mnoho, připomeňme si však, že ani kyselina listová se v našem těle dlouho neskladuje pro pozdější použití, i tu je potřeba neustále doplňovat stravou. Růžičková kapusta nám tak dokáže doplňovat oba tyto vitaminy zároveň.

V minulosti byla tato zelenina ceněna spolu se 
zelím také proto, že i během zimy sloužila jako jedna z malá čerstvých zdrojů vitaminu C. Byla tak tou pravou potravou pro náš imunitní systém, který po čas několika měsíců v roce, bez bující vegetace a za silně omezených zdrojů čerstvých potravin, strádal nedostatkem tohoto vitaminu.

Růžičková kapusta pro odvodnění, detoxikaci a trávení

V této zelenině najdeme pomocníka i v případě, že trpíme otoky, zadržováním vody v těle, dnou, revma, či dbáme-li na to, abychom se uvědoměle a pravidelně zbavovali usazených toxinů v těle.

--

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář